Škodlivá fakta o hygienických potřebách

14. 2. 2019

Tahle rozmluva bude v počátcích dost dámská. Sorry chlapi. Když se řekne hygienické potřeby, většina z nás si představí vložky a tampóny. Jenže do této skupiny patří ještě ubrousky vlhčené i nevlhčené, toaleťák, vatové tampónky, prsní vložky pro kojící, tyčinky do uší, kapesníky, vata a hromada vlastně docela zbytečných věcí. Nikdo po vás samozřejmě nebude chtít, abyste si utírali prdelky postaru. Noviny stejně už nejsou to, co bývaly. Všechny ty věci okolo jde však nahradit a tento „komfort“, který stejně není ani trochu dobrý pro vaše tělo, jednoduše škrtnout.

Já ráda škrtám! I když… Zrovna teď se nemám zas tak ráda. V pondělí jsem si sbalila bágl, ano, jen 30l bágl, a zase vyrazila na měsíc poznávat svět. Minulý rok to byl Taiwan, letos jsem zůstala poblíž Evropy. Zrovna jsem na kanárském El Hierro a pak letím na azorský Sao Miguel. Proč to píšu… Budu cestovat měsíc a já si –hloupá- zapomněla doma svůj kalíšek. Ach! Kdybych se neznala, tak se nepoznávám. Odmítám tampóny. Víc nechutnou věc jsem asi nikdy neviděla a trochu mě fascinuje, že my ženy si naprosto dobrovolně likvidujeme své luno, pokojíčky, zázemí:-D takovou věcí, která jediné co umí, jsou problémy, infekce a likvidování přirozeného pH.

Dneska se tedy mrkneme na všechen ten bordel, který je v těch našich supr trupr „pomocnících“. Jako, je toho dost a doufám, že jakmile si to přečtete, půjdete to všechno zahodit a vrátíte se ke klasickým kapesníkům a začnete používat kalíšek.

  1. Aby byli všichni tihle pomocníci zářivě bílí, bělí se chlórem. Chlór je chemikálie, která opravdu velmi moc vysušuje pokožku a sliznice. A jelikož si s ním neumí tělo poradit, ukládá jej.
  2. Dioxiny jsou chemické sloučeniny chloru a pro živé organismy jsou toxické. Umí poškodit hormonální systém, jdou ruku v ruce s neplodností a mohou způsobovat rakovinu nebo vývojové vady u nenarozených dětí. Takové riziko jen kvůli krásně bílým potřebám.
  3. Hygienické potřeby se vyrábí z umělých, chemicky bělených materiálů, nebo pesticidy napuštěné buničiny.
  4. Tampóny a vložky obsahují umělé hedvábí. Nazývá se rayon. To aby byl jejich povrch co nejpříjemnější. Jenže jeho části se uvolňují a zůstávají uvnitř pochvy. A záněty se rozjíždějí!
  5. Jejich vysoká savost zase způsobuje to, že nasají nejen krev, ale i sekreci, která je tak důležitá pro zanechání vlhkého prostředí a důležité kyselé pH, které chrání před škodlivými bakteriemi.
  6. Pokud jásáte a říkáte si, že ty vaše jsou z bavlny, tak pozor! Ano, jsou, ale z konvenční, neBIO! Ta se stříká pořádnými sajrajty, jakými jsou pesticidy, herbicidy a hnojiva. Přes sliznice se vstřebávají do těla úplně nejjednodušeji.
  7. A pokud ten váš toaleťák a vložky i tampóny krásně voní a jsou vybavené neutralizátorem zápachu, můžete se tak těšit na lahůdky jako umělá barviva, polyester, polypropylen, polyetylen či propylen glykol.
  8. Tampóny jsou na tom asi úplně nejhůř! Obsahují syntetická vlákna, pesticidy, GMO, umělá barviva, polyester, polypropylen, polyetylen, propylen glykol, chlor a dioxin. To vše přichází do přímého kontaktu s vaší sliznicí, která je zvláště v době menstruace velice citlivá, velmi propustná a náchylná na infekce.
  9. Chvilku po zavedení tampónu se začne tvořit dokonalá líheň pro syndrom toxického šoku. Nemusí se projevit právě tak, stačí infekce a neustálé problémy s výtoky.

Není to až moc chemikálií na jedno tělo? S čím si totiž neumí poradit, to ukládá a nám to pak v dělá v organismu pěkný bordel. Zkuste popřemýšlet, co vlastně vůbec nepotřebujete a co používáte jen z lenosti. To jde škrtnout velice dobře.

Látkové kapesníky jsou tak cool!

A stále myslete na to, že...

Nejlepší odpad je ten, který vůbec není! A naše tělo si nezaslouží tolik chemikálií!

To dáme. Věřím nám všem!  Markéta

Více na FOLLY.CZ

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram